Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szecessziós kiállítás Pécsen

2009.05.21

Schiele, Mucha és Toulouse-Lautrec is Pécsre érkezhet idén

 


Amennyiben minden a tervek szerint megy majd, a Galéria idén a szecesszió évét tartja, ezt már most ki merjük jelenteni. Nem egy jelentős név érkezik ugyanis a szecesszió nemzetközi kommandójából, köztük gyakorlatilag sztárokkal is. Ezek közül talán a legkisebb csillag az első világháború idején, szemtelenül fiatalon elhunyt Egon Schiele, aki még húsz éves sincs amikor a korszak legnagyobb neveivel, így Matisse-szal, Gauguin-nel, Kokoschka-val állít ki közösen. Schiele Gustav Klimt témáját, a múló emberi testet helyezi művészete középpontjába. Képein a szex és a halál jelennek meg a legsűrűbben, gyakran kéz a kézben. Az osztrák művész szenvedélyesen keresett fiatalabb modelleket, paráznának minősített alkotásai miatt pedig egy ízben börtönbe is került. Botrányos, egyben erőteljes, merész képei nem provokálnak már annyira, ám még így is csemegének számítanak.
 
Bizonytalan, hogy az idei évben a Szépművészeti Múzeumba látogató Alphonse Mucha-gyűjtemény kivonata vagy válogatása lekerülhet-e a Galériába. Ha igen, a szecesszió szerelmesei ordas hátasokat fognak dobni - Mucha alkotásai számos, a múlt század fordulóján készült  plakátjáról ismerősek lehetnek, jellegzetes csík alakjuk a művész egyik védjegye. A másik az art nouvea és a szimbolizmus elképzeléseiből összeálló, sajátos művészeti elképzelés, amit tekergőző indák, szőlőfürtök, csábos nőalakok, erős kontúrok jellemeznek. A pazar és buja vásznak, plakátok, grafikák még a zéróvektoros laikusok szemét is könnyen elrabolhatják, és megfoszthatják szüzességétől.

Ugyancsak bizonytalan, de az év egyik legnagyobb durranása lehet (feltéve hogy nem csúszik át jövőre - akkor 2010 legnagyobb durranása lesz) a
Toulouse-Lautrec munkáiból tervezett kiállítás. Itt hagyunk egy kis időt azoknak, akik a szívükhöz kaptak, vagy ájulás-közeli állapotba kerültek meglepetésükben, hogy összeszedjék magukat, és közben igyekszünk megindokolni, miben is áll a francia posztimpresszionizmus alkotójának jelentősége. A szecesszióhoz legföljebb hatásaiban köthető festő nemesi család leszármazottja volt, akit fiatalon mindkét lábát eltörte, így az apja nemesi hóbortjaiban (lovaglás, vadászat) nem tudott részt venni. Lautrec ezért a rajz rajongásának adta át magát - ma már tudjuk, hogy jól tette. Őt, mint A Francia Posztimpresszionistát tartják számon - így, csupa nagybetűvel. Témái leginkább a párizsi éjszaka, a nagyvilági élet, kurtizánok és cirkuszi artisták körül forogtak, megvalósításukban ezek a kor legjelentősebb művei közé tartoznak.
 

 


A kiemeltek mellett persze mindkét galériában számos fiatal és kevésbé fiatal, feltörekvő és már rég feltört képzőművész képei, grafikái, plasztikái, installációi kapnak helyet az év során. A Galériák vezetője kilátásba helyezett egy újfajta megközelítéssel készülő interaktív művészeti programot a POSzT idejére, néhány látványosabb, pörformanszosabb megnyitót, no meg persze bort és pogácsát minden mennyiségben, ha valaki időben érkezik megcsodálni a kilógatott alkotásokat.

 

 

Forrás: www.ilovepecs.hu

 

 

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.